Vikten av att få behålla håret på sitt huvud

För många är det oerhört jobbigt att tappa håret på huvudet när man blir något äldre. Däremot är det nästan ännu värre när man är ung och tappar håret, eftersom det är väldigt vanligt att man tappar hår redan efter pubertetens slut. Det vill säga, man är på väg att bli vuxen och huvudhårlös! I mångt och mycket är det därför vanligt att killar snaggar sig för att slippa bli påminnda om det fruktansvärda, och därför har det blivit en stor modefluga att göra det. För tjejer är det dock värre, eftersom håret har fått en stor identitetsbetydelse för hur man är och ser ut.

Varför vissa drabbas och inte andra är inte helt känt. Oftast är det genetiskt, alltså att man ärver från sin mammas eller pappas sida, men det behöver inte vara det. Sedan ska det tilläggas att vissa drabbas mer än andra av håravfall. En del blir av med allt hår, medan andra drabbas i en mindre skala.

Det är väl känt att manligt håravfall som sägs drabba nästan varannan man har starka inslag av ärftlighet, främst från mammans sida. Men hur denna genetiska koppling ser ut är hittills i stort sett okänt. Ett fåtal gener med relativt liten anknytning har hittats och forskarna har varit eniga om att både normal hårtillväxt och hårförlust styrs av ett stort antal olika gener.

Alla dessa lösningar

Lösningen på problemet är att börjar läsa på om saken. Lär mer är den första lösningen, eftersom det är där man kommer se vilka stora lösningar man kan göra. En lösning är att acceptera att man kommer bli skallig och då raka av sig resterande hår på huvudet för att det inte ska se konstigt ut. Eller så finns metoden att man gör en laserbehandling och får därmed håret tillbaka igen.

Scroll to top