Dags för manlighet 2.0

Manlighet. Vad är manlighet? Vad är manligt? Om detta råder det många, delade åsikter. Somliga menar att vi inte ens bör använda begrepp som manligt och kvinnligt, eller manlighet och kvinnlighet, eftersom det delar upp oss i två olika fack som det ligger olika värdering i. Andra menar att det inte är några problem alls, utan att vi ska omfamna och vara stolta över våra kön (inte det könet) och värna om det manliga och det kvinnliga.

Det finns en mängd saker som anses vara manliga, och de porträtteras flitigt på bilder för såväl tidningar som tvivelaktiga kalendrar som syns i lunchrum på kontor där det bara jobbar kvinnor. Om vi tänker på hur det ser ut i samhället generellt, vad skulle du då säga att manlighet är? Kanske något av följande…

 

  • En muskulös, blond kille som arbetar som brandman räddar en kattunge från ett brinnande hus. Han blir sotig i ansiktet och av oklar anledning består hans arbetskläder enbart av en orange gummi-hängselbyxa.
  • En man som modigt skottar snö från tak efter tak för att säkerställa säkerheten för oss stackare som går där nere och annars riskerar att få både istappar och snöklumpar över oss. Du kan klicka här för att läsa mer om dessa modiga män.
  • Den hunkige rörmokaren som kommer hem till dig och vet precis vilka muttrar och skruvar han ska dra i och vrida om för att stoppa flödet.
  • Den snygga killen på gymmet som lyfter 50-kilosvikter som om de vore mjölkpaket.
  • Den mystiske mannen som kommer till din undsättning när du får motorstopp. Och sedan bjuder dig på kaffe. Hemma hos sig.

 

Manlighet i framtiden

Om det som nämndes här ovan verkligen är manligt eller ej låter vi vara osagt. Det är upp till var och en att avgöra. Men är det inte lite tråkigt att vi i just detta avseende är så omoderna av oss? Kan vi inte uppdatera manligheten lite till Manlighet 2.0? Förhoppningsvis kommer listan ovan om ett par år istället låta såhär…

 

  • Killen står och diskar när du kommer hem. Du ska precis ta itu med tvätten när du märker att han redan gjort det.
  • Redan utanför dörren känner du den omisskännliga doften av nybakade kanelbullar. När du kommer in står han där med ett förkläde, lite mjöl i ansikten och en plåt rykande färska bullar i sina händer.
  • Killen som du får hjälpa med de tunga matkassarna han precis handlat på stormarknaden.
  • Han som du får rädda från att bli ihjälriven av den ilskna kattungen i parken.

 

Du har säkert dina egna åsikter och tankar kring vad du tycker är manligt – och vad som inte är det. Vår förhoppning är att de stereotypa åsikterna ska suddas ut något, och att vi alla ska bli mer öppna för det här med manligt och kvinnligt. Alla kvinnor gillar exempelvis inte att baka, liksom alla män inte drömmer om en Ferrari med 500 hästkrafter. Kan vi inte komma överens om att istället kalla allting för vad det egentligen är – nämligen mänskligt?

Scroll to top