Mäns och kvinnors hjärnor mer lika än olika

Det finns många serier och filmer som anspelar på skillnader mellan män och kvinnor. I verkligheten finns det få vetenskapliga bevis på att det skulle skilja sig så värst mycket mellan en kvinnas och mans hjärna.

hjärnaI ett tidigare inlägg skrevs det om hur viktigt det är med ungdomsmottagningar för unga män där de kan få svar på alla frågor och söka hjälp. Det är även viktigt att tidigt prata genus med pojkar för att slå hål på myter om manligt och kvinnligt.

I en artikel i Dagens Hälsa går det att läsa om en studie i Skottland, vid Edinburgh University, där man studerat skillnader mellan män och kvinnors hjärnor. Frågan är om de skiljer sig åt särskilt mycket? Detta har länge varit kontroversiellt och ofta fyllt av fördomar, inte minst tack vare populärkulturen som gärna anspelar på just detta.

I studien har forskarna studerat hjärnor med hjärnscanning (MRI) och undersökt 2 750 kvinnor och 2 466 män i åldrarna 44-77. Det som undersökts med scanning är bland annat olika regioner i hjärnan, tjockleken på hjärnbarken, hjärnans yttre lager och andra delar som amygdala, striatum och hippocampus. Resultatet visar att kvinnors hjärnbark tenderar att vara mycket tjockare än mäns, något som förknippas med högre betyg i kognitiva intelligenstest liksom i allmänna intelligenstest. Män hade samtidigt högre volymer i hippocampus, som är viktigt för minne och rumsuppfattning. Men trots att det gjorts en del upptäckter på storleksskillnader är det svårt för forskare att avgöra om en hjärna är från en man eller kvinna, om den valdes ut slumpmässigt. Det säger ganska mycket om hur lika våra hjärnor faktiskt är varandra, mycket mer lika än vad de är olika alltså.

Fåtal skillnader bekräftade vetenskapligt

Det finns endast mycket fåtal exempel på skillnader mellan män och kvinnor intellektuellt och beteendemässigt, som har bekräftats genom vetenskaplig forskning. Ett av dessa bekräftade skillnader är att män tenderar att ha en högre fysisk aggression än vad kvinnor generellt sett har.

Sedan har studien som nämns ovan inte redogjort om deltagarna som varit med i den matchar sitt biologiska kön med deras sociala kön, alltså om de faktiskt betecknar sig som man eller kvinna.

Scroll to top