Allt fler män städar

Å ena sidan har vi det klassiska kvinnliga med att städa och å andra sidan har vi det klassiska manliga med att vara företagare. Dessa har möts upp och allt fler män står nu inom städbranschen som verksamma. Det handlar dock inte så mycket om männens vilja att storstäda, utan snarare att ha ett företag, städningen står fortfarande kvinnorna för. I skenet av internationella kvinnodagen står det klart att det är kvinnorna som fortfarande förlorar i vårt samhälle. Samtidigt visar undersökningar att i våra förhållanden så är vi mer jämställda, är det något som verkligen har sårat männens ego eller är det okej att vara jämställd?

Manlig sårbarhet, kränkta svenskar och jämställda hem är ständigt relevant och ett hett debattämne. Vissa menar att män är helt förvirrade i samhället idag och att det är svårt för dem att hitta en plats i samhället, med detta innebär det att man inte känner att man tillhör ett genus. Ofta kan dessa trängda män känna sig sårbara och när män känner sig sårbara så går det ofta ut över något annat. Exempel på saker som får sig en känga när en man känner sig kränkt:

  • Invandring, på senare tid har SD haft stor framgång i rösterna. Det är lätt att känna sig kränkt om man är arbetslös, därför går det att skylla på att andra tar ens jobb och mycket passande på kommande personer till Sverige.
  • Kvinnor, Uppdrag Granskning tog upp ämnet ”Näthat mot kvinnor”, där kvinnor blir näthatade av män. Påhoppen har varit grova och ofta med sexuella inslag. Ett stort problem här är att många även talar om invandring i samma veva och också röd politik och feminism som något samhällshotande.
  • Homosexuella personer, konstigt nog är ofta homofober en grupp människor som känner sig kränkta av någon annans sexualitet, inte helt logiskt.
  • Sina partners, dessa kränkta män blir ofta ojämställda och partnerna hamnar direkt i kläm då dessa finns nära till hands. Det är sällan som dessa hem är jämställda och att de två parterna delar på sysslorna såsom städning och barnpassning. De behöver storstäda men det finns bara en partner som måste utföra sysslan helt enkelt.

städande man med sonMot ett jämställt samhälle

Som tur är så finns det en stor andel jämställda män där ute som hjälper andra män att känna att det är ok att dela på ansvar, sysslor och att helt enkelt göra samhället lite enklare för alla grupper i den. Här handlar det alltså inte bara om att män ska bli mer jämställda i sina förhållanden utan också mot alla grupper i samhället. Männen kan också kliva ur rollen som ägare av ett företag och komma ner till golvet och känna på hur det se ut. Män äger städfirmor men det är också mer utländska män som äger dessa firmor, ännu en minoritetsgrupp. Trots att det inte syns någon skillnad på karriärmässig jämställdhet så syns en betydligt större jämställdhet i förhållanden. Något som gjort att paren håller ihop lättare när fokus inte ligger på just städning. Någon kallar det för ”kärnfamiljens uppgång” men kan nog helt enkelt handla om jämställdhet på grundnivå och framför våra barn.

Scroll to top