Några goda råd vid sommardäcksbyte

Något varje man bör kunna är att byta däck på sin bil. Om du sedan väljer att göra det själv eller inte är en annan sak men särskilt svårt är det inte. Några tips och råd på vägen är dock bra att ha.

Just när du ska byta till sommardäck är det lätt att bli lite tveksam. Hur ska domkraften sitta nu igen? Det känns förstås lite pinsamt att gå bort för att fråga grannen. Lika omanligt är det att be flickvännen komma ut och visa. Här får du lite välbehövlig information om hur du ska gå till väga för att byta däck på din bil.

Hissa upp bilen och lossa däcken

bildäck med kromade fälgarDu måste alltid börja med att ta fram rätt däck till din bil. Har du punktering på något däck ska det självklart vara åtgärdat innan bytet. När du vet att dina sommardäck är hela och ligger på rätt plats bredvid bilen börjar du med att lossa hjulmuttrarna på det vinterdäck du ska montera bort. Ta inte bort muttrarna helt. Sedan är det dags att hissa upp bilen. Det gäller att du placerar domkraften rätt. Titta i din bils instruktionsbok om du är osäker. Ha gärna pallbockar som extra säkerhet. Varje år orsakas olyckor på grund av att domkrafter ramlar eller inte klarar bilens tyngd och det kan vara riktigt farligt. Se också till att bilen har en växel ilagd och att handbromsen är åtdragen innan du hissar upp den.

Ta bort däcken och sätt dit de nya

När bilen står stadigt kan du ta bort hjulmuttrarna helt och lossa däcken. Ibland kan du behöva ta i lite för att få loss fälgen från navet. Några slag med en gummiklubba brukar göra susen. När däcket är borttaget lyfter du dit sommardäcket och skruvar fast det. Du behöver inte dra dit muttrarna hårt men däcket ska sitta fast. Du hissar sedan ner bilen, drar åt muttrarna ordentligt och efter det gör du om samma sak med bilens andra däck.

Regler för sommardäcken

Sommardäcken får sitta på bilen mellan den 1 december och 31 mars. Under övrig tid ska du ha vinterdäck på bilen. Du måste också ha ett mönsterdjup på 3 mm runtom däcket. Om polisen gör en flygande besiktning kan bilen annars få körförbud.

Scroll to top