Så köper du rätt däck

Bilar, däck och fälgar kan kännas som en djungel för den oinsatte. Det finns mycket att hålla reda på när det kommer till gummi, mönsterdjup, dubbar och muttrar. Sedan måste du även tänka på säsongen och var i världen du befinner dig. Att hitta rätt däck är inte lätt.

För vissa är bilen som ett andra hem eller en kär vän. De kan allt om den och vet exakt vad som behövs för att hålla den i topptrim. För andra är bilar ett mysterium, vilket kan bli väldigt tydligt när det är dags för att byta däck. När det är dags att köpa nya sommardäck finns det en hel del att tänka på för att det ska bli rätt.

”Köper du nya däck av en handlare är det lätt att få tag i den rätta sorten.”

Rätt däck för modellen

Först och främst måste däcket passa din bil. Den kan låta simpelt men olika bilar har olika dimensioner och antal muttrar. Så var noga med att du köper däck som är anpassade för din bil. Köper du nya däck av en handlare är det lätt att få tag i den rätta sorten. Skulle du köpa begagnade däck är det extra viktigt att du dubbelkollar måtten innan köp. Utöver storlek är det också viktigt med mönsterdjup. Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm vid fuktiga förhållanden för att ge bra fäste. Är det mindre ökar risken för vattenplaning och allvarliga olyckor. Köper du nya däck är djupet rätt, men på begagnade däck har mönstret slitits. Var därför noga med att du har tillräckligt med djup innan köp.

Scroll to top