Kloka råd för manlig privatekonomi

Att kvinnor i genomsnitt tjänar mindre än män är väl känt. Vad som inte är lika känt är att män ofta är betydligt sämre på att hålla koll på sin privatekonomi.

Är det manligt att leva ett liv med frikostiga lån och onödiga utgifter? Har en riktig man noll kronor kvar i plånboken när det är dags för löning? Få skulle nog skriva under på det. Ändå är det en situation många män ofta finner sig i. Det händer till och med att män tar riskfyllda sms-lån i kvinnors namn, ett fenomen som hör till en våldskategori som kallas för ”ekonomiskt våld”. I och med att det är så vanligt att män har dålig koll på privatekonomin tycks det som att det behövs tydligare och bättre förebilder på området. Här följer några råd för hur du kan styra upp din privatekonomi:

  • En mycket klok sak att göra är att samla lån och krediter på ett ställe, så sänker du dina månadskostnader samtidigt som du får bättre översikt över din ekonomi.
  • Gör upp en budget och håll dig till den.
  • Rensa förrådet och gör dig av med saker du inte behöver. Det som säljer bäst är begagnade vitvaror, TV-apparater och surfplattor.
  • Sätt upp ett sparkonto och ordna med regelbundna automatiserade överföringar till det.

Män tar fler onödiga lån

Män tar betydligt många fler onödiga lån än kvinnor och är överlag mer godtyckliga i förhållandet till privatekonomi än vad kvinnor är. Trots det är det vanligt förekommande att män bär större ansvar för ekonomin i parrelationer, något som tyvärr ofta försätter kvinnor i en situation där de inte skulle ha råd att bo kvar i sina nuvarande hem om deras partners går bort eller av annan anledning inte längre skulle vara arbetsföra.

Det finns många skäl till att du ska ta bättre hand om din privatekonomi. Oavsett om du är man eller kvinna. När det gäller just vissa typer av ekonomisk oaktsamhet verkar män dock dominera. Som tur är krävs det inte mer än lite karaktär och att du lyder råden ovan för att styra upp din personliga ekonomi. Det kommer att få dig att känna dig manligare.

Scroll to top