Så får du snygga muskler

En muskulös kropp är inte bara snygg att titta på, den innebär också många hälsofördelar för sin innehavare. Att vara vältränad ger dig styrka och stabilitet samt hjälper dina inre organ att fungera som de ska. Dessutom kan dina muskler skydda ditt skelett vid fall och de är en bidragande faktor till att du har en normal kroppstemperatur.

Om du bestämt dig för att öka på din muskelmassa krävs en väl avvägd kombination av träning och rätt kostintag. Det finns särskilt effektiva metoder att pumpa dina muskler på, och det har dels att göra med hur du tränar, dels med vad du stoppar i dig. Ett regelbundet intag av kreatin för dig som tränar styrka kan göra enorm skillnad då du får ökad energi, återhämtar dig snabbare och kan prestera bättre under tunga pass. Läs mer om hur du kan öka din muskelmassa och få en snyggare definition på ett smart och hälsosamt sätt.

Förstå hur det fungerar

Det kan låta banalt, men faktum är att många som tränar inte riktigt förstår hur muskelbyggande fungerar, trots att de hållit på i många år. Att förstå vad muskler är och hur du kan öka deras styrka och massa är A och O för att din träning ska bli så effektiv som möjligt. Visste du, till exempel, att musklerna ökar mellan passen, under återhämtningsfasen, då det är då som de reparerar och förstärker de små bristningar som orsakats av dina tunga lyft?

matEn annan viktig faktor är ditt kaloriintag. Om kroppen inte får i sig tillräckligt många kalorier blir den oförmögen att bilda ny muskelmassa. Den får dessutom svårt att reparera och återhämta sig, vilket gör att du kan drabbas av allt från skador till minskad ork i allmänhet. Studier har visat att många som tränar regelbundet äter för lite och istället för att få kraft av sina fysiska aktiviteter blir allt tröttare. Se därför alltid till att du äter rätt för att kunna maximera resultaten av din träning och få en stilig, frisk kroppshydda. Balans är viktigast av allt! Ett för stort kaloriintag leder till ökat kroppsfett och musklerna kommer inte synas lika väl, trots att de är där. Ett snyggt sexpack beror inte bara på att du har gjort tusentals sit ups utan också att du inte har överflödigt bukfett!

Träna på rätt sätt

tränaDet är också viktigt att träna på rätt sätt om ditt mål är att bygga snygga muskler. Ditt fokus ska ligga på tunga lyft snarare än konditionsträning, och följande faktorer påverkar också hur dina muskler ökar i massa av det du gör:

  • Intensitet – du lyfter explosivt snarare än mjukt och långsamt
  • Ökade vikter – du lägger regelbundet på hur mycket vikt du lyfter, dock inte för snabbt
  • Olika muskelgrupper – träna inte samma muskelgrupp två dagar i rad
  • Regelbundenhet – se till att varje muskelgrupp får en omgång två – tre gånger i veckan

Ett mycket bra tips är att göra ett ordentligt träningsschema där du planerar vilka muskler du ska jobba på varje dag. Eftersom kroppen snabbt vänjer sig är det viktigt att byta schemat emellanåt och till exempel göra nya övningar eller växla mellan push och pullövningar istället för olika muskelgrupper. Med lite tålamod och en balanserad livsstil kommer du få imponerande resultat!

Scroll to top