Så barnsäkrar du hemmet som ensamstående pappa

Att vara både relativt ny förälder och nyligen separerad är vanligare än du kanske tror. Många förhållanden spricker tyvärr i och med de påfrestningar småbarnsåren innebär, och känner du igen dig i detta kan det vara skönt att veta att du inte är ensam om din situation. Du är heller inte ensam om att känna dig vilse i hur du hanterar det nya livet som ensamstående förälder. Ditt barn har en mängd behov som det nu är upp till dig att fylla på egen hand, inte minst behöver du kunna erbjuda barnet ett säkert hem att leva i.

Ett bra sätt att se till att ditt barn får en så trygg och skyddande uppväxtmiljö som möjligt är att under alla omständigheter hålla en god kommunikation med den andra föräldern. Kanske kan ni gemensamt gå igenom vad barnet behöver i sina båda hemmiljöer? Skriv upp en checklista med vad som finns och vad som saknas, barngrindar till hemmet är exempelvis en självklarhet i det boende där det finns trappor.

Barnets behov förändras snabbt

Förälder är du på heltid, men kanske har du bara barnet boende hos dig varannan vecka. Med små barn i 1-2-årsåldern kan det hända otroligt mycket på bara en veckas tid, så det gäller att vara på alerten. Se till att den andra föräldern håller dig informerad om vad som hänt under veckan, och var noga med att ge samma tjänst tillbaka. En viss oro som förälder slipper du aldrig undan, men det hjälper till att hålla stressnivån nere om du vet att barnet är i trygga händer i ett tryggt hem den tid han eller hon inte är hos dig.

Att söka information om barnsäkerhet på internet kan vara något av en djungel. En trovärdig källa att lägga på minnet är Rikshandboken barnhälsovård för professionen. Den är tänkt som stöd till medarbetare på BVC men är minst lika användbar som rådgivning för föräldrar. Undrar du över barnsäkerhet i hemmet finns självklart ett avsnitt om detta.

Checklista för barnsäkerhet

Eftersom alla hem är olika kan ingen checklista någonsin vara heltäckande, men ett tips är att gå igenom ditt hem rum för rum för att få syn på eventuella riskområden. (Alla områden är riskområden…) Tänk på att ditt barn upptäcker världen för allra första gången, och allt som det får syn på kommer vid någon tidpunkt att väcka barnets intresse. Det är lätt att bli hemmablind som vuxen, så försök gå in för att se med barnets blick. En liten hjälp på traven:

  • Eluttag
  • Spis
  • Hyllor
  • Kantskydd
  • Lådor
  • Städskåp
  • Trappor
  • Badrum
  • Skötbord
  • Trädgård

Skapa trivsel

Självklart är säkerheten i hemmet det allra viktigaste att tänka på som förälder. Men glöm inte att ditt barn ska trivas också! Även om barnet är för litet för att själv uttrycka åsikter om inredningen i sitt rum påverkas hen ändå av sin omgivning. Oavsett hur du och den andra föräldern har delat upp vårdnaden är ditt hem barnets hem – om det så är varannan vecka eller varannan helg. Att lägga krut på att bereda plats för barnet och ge din son eller dotter ett mysigt, ombonat utrymme kommer tjäna er relation i längden. Även i detta fall är en bra kommunikation med den andre föräldern att rekommendera.

Scroll to top