Ta krisen som en man – förbered dig

Krismedvetenheten ökar i samhället. Många inser att samhället inte alltid kan finnas där för hjälp om katastrofen skulle infinna sig. Det är något många blivit påminda om i samband med den pågående pandemin.

Exakt vad som är manligt är ett ämne som går att diskutera i oändlighet, men några saker är nog de flesta överens om. Det är maskulint att vara förberedd och ha koll på vad som behöver göras om någonting oförutsett skulle inträffa. Det kan till exempel vara smart att köpa överlevnadsutrustning online innan krisen inträffar.

Prepping har blivit mer utbrett

preppingRedan för några år sedan rapporterade Svenska Dagbladet att fenomenet som kallas prepping bredde ut sig allt mer. Nu är prepping, som tidigare mest förknippades med mer eller mindre tokiga survivalister i USA, nästintill folkligt. Coronavirusets utbrott tycks vara det främsta skälet till att fler nu vill investera i ett stormkök och lagra konserver. När covid-19 kom till Sverige blev det nämligen rusning till apotek och dagligvaruhandel, alla ville köpa munskydd och handsprit – hyllorna för respektive varor gapade också mycket snart tomma. Det ligger nära till hands att anta att de tomma hyllorna väckte en insikt i många människor.

De viktigaste sakerna du behöver bunkra upp med

Pär Plüschke håller i en ABF-kurs som handlar om prepping. Han säger till SVT att medvetenheten om samhällets sårbarhet har ökat på senare tid. Han understryker att prepping inte bara behöver handla om att samla på konserver och vattendunkar. En bra krismatlåda kan också innehålla sådant som te, kaffe och choklad. Det kanske inte verkar så manligt att tänka på myspys i händelse av kris, men det handlar trots allt också om att skapa trygghet.

De mest grundläggande sakerna du behöver ha hemma i händelse av en kris:

  • Vatten på dunk. Beräkna mängden utifrån att en vuxen person dricker mellan 2-3 liter per dygn. Byt ut vattnet en gång i halvåret.
  • Stormkök.
  • Matkonserver som håller länge, förrådet ska räcka minst 72 timmar för dig och dina närmaste. Gärna längre.
  • Radio som drivs på batteri eller ännu hellre går att ladda med vev.
  • Stearinljus.
Scroll to top