Manliga yrken

Manliga yrken vs kvinnliga yrken – vad är bäst? Finns det någonting som ens är bäst? Kanske är det bästa att vi helt enkelt ser till att det inte finns yrken som ska matcha ett kön. Då blir nog också mycket roligare att arbeta, dessutom når vi jämlikhet på arbetsmarknaden snabbare.

En sak är svår att fira på Internationella kvinnodagen på fredag. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har inte minskat på trettio år. Mest beror det på att män och kvinnor fortsätter att välja samma yrken som förr.

Så står det inledningsvis i en artikel från Sydsvenskan. Artikeln är från 2013 men läget är oförändrat. Vi står still i utvecklingen, och precis som man menar på i artikeln har det mycket att göra med de klassiska kvinno- och mansyrkena.

Numera finns ju alla möjligheter för en kvinna att jobba med någonting som ses som ett mansyrke och tvärtom. Det är dock inte lika vanligt att det händersnickare tak hantverkare bygga. Detta för att normen ligger så djupt inarbetat på människan att man tror sig naturligt dras till vissa saker, medan det egentligen är samhället som gör valet åt oss – snarare än könet.

Samtidigt uppfostras män i en värld där det är okej att visa sig stark och spänna musklerna. Du ska vilja rädda din omgivning, du ska försörja din familj. Men hur kul är det att behöva vara den som ger sig in i läskiga och farliga situationer? Det kanske inte alls är mannan som är bäst på att hantera sådana situationer men det är ändå han som förväntas hantera situationen.

Mansyrken är ofta något farliga, i alla fall för arbetarmannen (han i chefspositionen har det nog bara bra i sin kostym). Men ta ett yrke som väktare, vilket består av främst män. Det är inget enkelt yrke. Senast häromdagen kunde man läsa om väktare som blev pistolhotade av tjuvar. Och väktare får inte ha några vapen (pistoler) att försvara sig med, de får nöja sig med ASP och bonowi Batonger till sin höjd. Även andra mansyrken är ganska farliga för arbetaren, ta till exempel byggarbetaren. Även där kan vi regelbundet läsa om hur de skadas – i och med att arbetsplatsen inte är säkrad. I Göteborgsposten skrev man i juli om en byggarbetare som blev skadad efter ha fallit tre meter från en byggnad ner i ett betonggolv. Detta är dessvärre mycket vanligt, mest troligt för att man tror att männen klarar sig.

Vad ska man göra?

Det som måste ske är att vi tar bort synen på att det finns yrken som är bäst anpassade för män och yrken som är bäst för kvinnor. Först då kommer arbetsplatser fungera på bästa sätt, eftersom vi kommer att ha både män och kvinnor som bidrar till att det hela ska fungera. Det kommer mest troligt även bli mycket roligare att arbeta, eftersom det lätt kan bli enformigt med endast killar eller endast tjejer – det håller nog de flesta med om.

 

Scroll to top