Köp bil från rätt ställe

Funderar du på att köpa bil? Då gör du klokt i att välja en renommerad och erkänd bilhandlare framför att försöka köpa bilen på egen hand från en privatperson – det kan försätta dig i riktig knipa.

Det är manligt att köra bil sägs det, och därför är det väl lika manligt att köpa bil. Men passa dig för varifrån du köper din bil och se till att du väljer en seriös bilhandlare för annars är risken stor att du råkar ut för en skojare. Det är något som Alexander och hans sambo dessvärre har erfarenhet av, så lär dig av deras misstag: de litade på en oseriös bilhandlare som nu vägrar att ge dem pengarna tillbaka. Så här säger denne till tv-programmet Plus:

” – Köparna testkörde bilen och hörde ett missljud, men valde att köpa den ändå. Växellådan funkade när jag sålde bilen och jag försökte först erbjuda en ny, men när de istället ville lämna tillbaka bilen ville jag inte gå med på det” läs hela artikeln hos Sveriges Television.

Bilen gick sönder direkt

När paret köpte bilen hann de köra med denna en dryg vecka innan växellådan gick sönder. Efter många turer med bilhandlaren vände de sig tillslut till Allmänna reklamationsnämnden som i sin tur beslutade att paret skulle få tillbaka sina pengar. Men bilhandlaren vägrar. Till saken hör även att konsumentköplagen klart och tydligt säger att en kund har rätt att få ersättning vad som kallas ursprungliga fel, vilket syftar till de fel som funnits när bilen köptes men som köparen inte fått information om. Detta med växellådan är en sådan sak bedömer ARN, och bra att veta är att denna del i konsumentlagen även gäller oavsett om bilhandlaren lovat garantier eller inte. Så vad är då kontentan av bilhandlarens agerande – riktigt omanligt gjort av honom som vägrar ta sitt ansvar!

Scroll to top