Bromsa håravfallet med enkla metoder

Håravfall är för de flesta män en del av livet. Vissa tappar mer, andra mindre och åldern när det börjar kan också variera kraftigt. I dag finns det dock enkla lösningar för den som vill bromsa håravfallet. Utan ingrepp eller behandlingar som kostar skjortan är det möjligt att göra en tråkig situation ganska mycket bättre.

Det finns sätt att bromsa manligt håravfall eller androgen alopeci som det också kallas. Nya metoder har de senaste decennierna öppnat upp möjligheter som tidigare inte fanns. Om man vill undvika ingrepp som hårtransplantation finns det i dag salvor och tabletter som kan stärka hårsäckarna, men också främja återväxt av hår.

DHT – därför tappar män håret

Ur en kemisk synvinkel beror håravfall hos män på ett steroidhormon som heter dihydrotestosteron, eller DHT förkortat. Förr eller senare i livet gör DHT att hårsäckarna ”attackeras”. Resultatet blir att håret blir tunnare och kortare, för att till sist sluta växa helt och hållet. Lite ironiskt är att det är exakt samma hormon som framför allt vid puberteten i stället främjar kroppshår och skäggväxt hos män.

En vanlig behandling för att bromsa manligt håravfall är att ta tabletter som helt enkelt minskar DHT-halten. Det är ett enkelt och billigt sätt att förbättra situationen, utan att något ingrepp behöver göras. I kombination med detta används ofta en slags vätskelösning på de områden som du vill ha återväxt. Vätskelösningen smörjs in regelbundet och kommer på lång sikt stärka hårväxten igen, visar många studier. Både tabletter och vätskelösning går att få recept på via receptonline.se, utan något läkarbesök eller videosamtal.

Andra faktorer som påverkar manligt håravfall

De flesta män drabbas alltså av håravfall någon gång i livet. Hur kraftigt håravfallet blir tycks ha genetiska orsaker enligt den senaste forskningen. Det betyder dock inte att du nödvändigtvis kommer tappa lika mycket hår som din pappa. Genetiken kan hoppa över generationer, vilket gör det svårt att utröna i vilken generation det blir värre eller bättre.

Stress är en annan faktor som forskare tror spelar in. Det som gör det ännu klurigare här, är att håravfallet generellt inte tenderar att ta fart förrän 3–4 månader efter att stressfaktorn kom in. Därför är det många som missar kopplingen.

Scroll to top