Saker den händige bör veta om hus

Är du en riktig fixare hemma? Då vet du säkert hur ett hus ska skötas på bästa vis, likt en traditionell man. Det kan vara allt från att rensa takrännorna till att sätta upp träpanel eller måla om en möbel som ska passa i vardagsrummet. Men vad är bra att veta utöver det?

äga hus Det är inte bara traditionellt att vara ”händig”, det är även en fördel, inte minst om du har ett hus. Vad är då viktigt att kunna? Bland annat hur du reducerar fukthalten i luften i till exempel källare, vind och garage med en avfuktare som minskar luftfuktigheten. Fukt kan åsamka stora skador med dålig lukt och mögel som resultat. Det kan göra så att du behöver renovera större delar, som väggar, golv och innertak. En väldigt dyr åtgärd som även är onödig ifall du tar hand om ditt hus. Mycket av vad du behöver tänka på vid ett tomtköp hittar du bland annat i denna artikel från Expressen.

Kostnader vid att äga hus

Kostnader i samband med hus kan variera kraftigt, beroende på husets skick och uppvärmning bland annat. I en Hallå Konsument skrivs det att du i alla fall bör ta hänsyn till följande punkter.

  • Uppvärmning – oavsett om det är via värmepanna, olja, el, bergvärme, luftvärmepump eller något annat.
  • Hushållsel – minska på elkostnader genom att släcka lampor i rum du inte vistas i, inte låta saker stå på standby samt höja temperaturen i kylskåp och frys med en grad.
  • Vatten och avlopp – ett måste, antingen via eget avlopp eller kommunens. Har du egen brunn måste den vara giftfri och fungera bra.
  • Sophämtning ­– ingår i den kommunala skatten för husägare.
  • Sotning – måste ske minst en gång om året.
  • Villaförsäkring ­– även det ett måste, kan variera i kostnad.
  • Underhåll – i princip alla hus behöver underhållas, och detta kan variera i behov/kostnad.
  • Trädgårdsutrustning ­– har du en trädgård behöver du säkerligen både gräsklippare, häcksax och sekatör, samt en hel del krattor och spadar.

Det finns många fördelar med att bo i villa framför till exempel hyres- eller bostadsrätt. Några av dessa går det att läsa mer om här, det handlar bland annat om större frihet, möjlighet att förändra saker, att kunna lyssna på musik sent inpå natten om så önskas liksom att ha tillgång till en alldeles egen trädgård.

Scroll to top